Gemeente Den Haag | Stadsdeel Segbroek
Gemeente Den Haag | Stadsdeel Segbroek
19 Mar 2022

Handhavingsactie in het gebied Weimarstraat-Beeklaan en Zevensprong

3 images

De gemeente Den Haag, politie, douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, HTM, brandweer en het Haags Economische Interventie Team (HEIT) hielden op donderdag 17 maart een grote handhavingsactie. Tijdens deze actie was er bijzondere aandacht voor ondermijnende criminaliteit en uiteenlopende vormen van overlast.

Verkeerscontrole

Rondom sportpark De Verademing werd een grote verkeerscontrole gehouden. Verkeer werd naar de controlelocatie geleid door politiemotoren om daar gecontroleerd te worden. In totaal zijn er ongeveer 200 voertuigen en personen gecontroleerd. Meerdere bestuurders kregen een boete voor onder andere rijden zonder rijbewijs. Er werd 1 gestolen scooter in beslag genomen en meerdere WOK-meldingen werden uitgeschreven door de politie. Een WOK-melding wordt uitgeschreven als de technische staat van een voertuig niet op orde is. Er werd ook 1 persoon aangehouden voor het rijden onder invloed. Tijdens de verkeerscontrole werd een zak weggegooid door een bestuurder van een scooter die naar de controlelocatie werd geleid. Dit werd gezien en resulteerde in een tweetal aanhoudingen. In het zakje zat drugs en is in beslag genomen. Ook werden kleine hoeveelheden softdrugs in beslag genomen. Uiteindelijk zijn 4 personen aangehouden tijdens deze handhavingsactie.

De HTM controleerden in verschillende trams, 85 reizigers kregen een boete voor het niet tonen van een geldig vervoersbewijs. Belastingzaken van de gemeente heeft op ruim 26.000 euro beslag gelegd en tientallen naheffingen werden opgelegd. Tot slot hebben zij bij 6 voertuigen een wielklem aangebracht.

Fietsen graveren

Op het Regentesseplein werd de preventieactie ‘Voorkom diefstal van je (elektrische) fiets’ gehouden. Hier konden bewoners voorlichting krijgen over het voorkomen van fietsendiefstal en was er de mogelijkheid om de fiets of accu gratis te laten graveren. Deze preventieactie was een succes, tientallen accu’s en fietsen werden gegraveerd. In de omgeving Weimarstraat–Beeklaan werden door het fietsentoezichtteam 89 fietsenwrakken verwijderd.

Bedrijfsactiviteitenvergunning

De handhavers controleerden in het aangewezen gebied ook op de bedrijfsactiviteitenvergunning. Met deze vergunning maakt de gemeente het criminelen moeilijk om in het gebied als ondernemer te beginnen of actief te blijven. Bij 3 ondernemingen waren de voorwaarden van deze vergunning niet op orde. Dit zal worden gerapporteerd aan de burgemeester. Ook werden er bij 28 ondernemingen bedrijfsafval controles uitgevoerd. Politie en de gemeentelijke handhavingsorganisatie controleerden daarnaast samen met de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meerdere (horeca)ondernemingen. Ook deze controles leverden meerdere misstanden op waaronder de inbeslagname van 2 kilo shisha tabak waar geen accijns over is betaald.

Bij een controle van het HEIT in een supermarkt aan de Regentesselaan zijn meerdere misstanden geconstateerd. De NVWA heeft een boete opgelegd vanwege de slechte hygiëne in de onderneming. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat verder onderzoek doen omdat tijdens de controle geen van de aanwezigen aangaf werknemer te zijn. In dat geval zou de supermarkt volledig onbemand zijn

Hoge koolmonoxide waarde gemeten

Tijdens een controle van de Haagse Pandbrigade (HPB) in een woning werd een zeer hoge koolmonoxide waarde gemeten. In deze woning was op dat moment een jong gezin aanwezig. De brandweer constateerde dat de afvoer van de cv was verwijderd waardoor de koolmonoxide terecht kwam in de woning. Een zeer gevaarlijke situatie die gelukkig niet heeft geleid tot erger. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Een stookverbod werd opgelegd aan de bewoners. Zij moeten de cv-installatie in orde laten maken voordat het stookverbod wordt ingetrokken. De brandweer controleerde ook op de doorrijdbaarheid in het gebied. Deze was over het algemeen op orde.

Controle Haagse Pandbrigade

De Haagse Pandbrigade controleerden in totaal 23 woningen. In 11 gevallen was er sprake van misstanden zoals illegale bouw (bijvoorbeeld woningsplitsing), illegale kamerverhuur, niet ingeschreven staan in het Basisregistratie Personen en achterstallig woningonderhoud. De gemeente neemt tegen deze misstanden passende en noodzakelijke maatregelen. In een enkele situatie zal ook hulp worden aangebonden aan de bewoners.

Melden voor veilig en leefbaar Regentesse- en Valkenboskwartier

Dit soort grootschalige acties zijn erop gericht om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. Als overheid zijn we misschien niet altijd te zien, maar wel altijd aanwezig. De actie werd gewaardeerd en positief ontvangen door de bewoners in Regentesse- en Valkenboskwartier. Meerdere bewoners en ondernemers bedankten de handhavende partijen voor de actie en hun aanwezigheid.

Inwoners spreken vaak uit dat hun woonomgeving onder druk staat en willen dat hun wijk verbeterd. Steeds meer bewoners maken zich hard voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Wij zijn erg blij met deze betrokkenheid en juichen dit toe. Overlastgevers en criminelen trekken namelijk weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren.

Waar kun je iets melden?

  • Via het Klantcontactcentrum van de gemeente.
  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, , telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW

Lees het hele bericht op: Den Haag - In actie voor een veilig en leefbaar Regentesse- en Valkenboskwartier

Fotografie Valerie Kuypers

This message and its reactions are visible in 3 neighbourhoods
Thanks
44
This is part of
folder Project
Samen voor een betere buurt

Met 'Samen voor een betere buurt' werken bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeente Den Haag samen aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in het gebied Weimarstraat-Beeklaan.

De veiligheid en leefbaarheid staan in dit gebied …

Read more
828 days remaining
arrow_upward